Fietsen Menorca

FIETSPROGRAMMA 2019 Menorca
Het mooiste eiland om te gaan fietsen !!!!!
geen autos – prachtige natuur – geen massatoerisme


Eiland Menorca is één van de belangrijkste van de Balearen Eilanden. het ligt ten Noordoosten van Majorca, het algemene eiland van het archipel. Het heeft een oppervlakte van 700 km2 en 90.000 inwoners. Menorca is Zon, is Strand, is Toerisme maar vooral de ideale plaats om van uw vrijetijd te genieten. Laat de kans niet aan u voorbij gaan om naar Menorca te komen. Ideaal fietseiland!!!

NIEUW aangepast fietsprogramma M E N O R C A
vertrekken op:
zaterdag : 20 april 2019
zaterdag : 05 oktober 2019
zaterdag : 19 oktober 2019

verblijf in : Hotel Puerto Ciutadella   **** op basis van half pension of gelijkwaardig categorie Hotel.

alle kamers met jaccuzi –perfect ingericht en klasse

 

Fietsprogramma
Dag 1 : zaterdag
Vertrek in Zaventem airport naar Menorca .
Aankomst in Mahon en transfer naar Hotel Almirante Farragut ****
Check-in hotel en kamerverdeling. Om 17 uur is er een welkomsdrink in de bar van het hotel, u aangeboden door Eddy Boeckmans . Bespreking en uitleg van het fietsprogramma van de ganse week.De trekking- fietsen met 24 versnellingen op maat worden geleverd in ons Hotel in de namiddag . Overnachting en avondmaal


Fietsbegeleider is: Eddy
Dag 2 : zondag: Rit 1.
Na het ontbijt vertrek met onze fiets vanuit het Hotel.Wij noemen dit een kennismaking met de streek . Wij fietsen een prachtige route langs de playa naar Ciutadella. Een stadje met 30.000 inwoners. Heeft een belangrijke haven met bootverbindingen naar Mallorca en Ibiza en Barcelona. Daarna fietsen wij naar het zuidelijk gedeelte via Sa Caleta (stop) en Cala Santandria ( stop) tot in Cala en Bosch ( toeristisch plaatsje. Wij fietsen langs de kustlijn en wij maken een sanitaire stop voor een lekker biertje in een typische Menorcaans cafeetje. Op de middag zijn wij terug in Ciutadella en is er mogelijkheid voor een bam boli ( menorcaanse getoaste boterham met tomaatjes en kaas of hesp) in een menorcaanse oude molen , als restaurantje aangeboden.. In de namiddag is er nog mogelijkheid te fietsen naar Punta Nati.
Avondmaal + overnachting.
Totale fietstocht : ongeveer 42 km (vlakke route )
Dag 3: maandag: Rit 2
Na het ontbijt rijden wij met de fiets vanuit ons Hotel richting Ciutadella ,daarna verder naar Playa de Son Saura . ( stop van een uurtje en half en mogelijkheid tot zwemmen) hier bevinden zich ook natuurparken .Daarna fietsen wij dan richting Ciutadella voor ons middagmaal ( tapa menorquina) in de namiddag fietsen wij naar een typische kaasfabriek ( uniek bij de boer ) voor een bezoek en degustatie van de menorcaanse kaas Mahon .( wereldbekend ) Daarna terug naar ons Hotel .Avondmaal + overnachting.
Totale fietstocht : ongeveer 40   km . (volledig vlakke route)                                            
In de namiddag echt een paar keer serieuze klimmetjes naar de kaasfabriek.
Dag 4: dinsdag
Vrije dag voor iedereen-een dagje om uit te rusten of te genieten van zon, zee en strand. Uw fiets is beschikbaar ,misschien zin om eens met zijn tweetjes gaan te fietsen .
Ontbijt en avondmaal in ons Hotel Puerto Ciutadella.

  

Dag 5: woensdag: Rit 3
Na het ontbijt rijden wij met de mini-bus +fietsen naar het dorpje Es Mercadal. Hier start onze fietstocht richting Mahon ( hoofdstad van het eiland Menorca)
Wij gaan de fietsen vastleggen en gaan een uurtje wandelen in de stad Mahon ,op verkenning met stop voor een plaatselijke snack in een menorcaans cafeetje.
Het proeven van Spaanse tapas kan hier geschikt zijn ( voor diegenen die willen) Vanuit Mahon fietsen wij in de namiddag nog verder naar Es Castell ( ongeveer 8 km). Dit haventje heeft een eigen kasteel dat in de geschiedenis gediend heeft tot het verdedigen van het eiland tegen de invallen van de turken.( bezoek ) Hier verwachten onze minibus en remorque en transfer naar ons Hotel
Avondmaal + overnachting in ons Hotel.
Totale fietstocht : ongeveer 32 km (volledig vlak )

Dag 6: donderdag: Rit 4
Na het ontbijt rijden we met de minibus + remorque naar Es Castell ( onze aankomst plaats van de dag tevoren)Hier beginnen wij aan een fietstocht door het echte binnenland van Menorca met bezoek kustplaatsjes San Luis –Punta Prima-S’Algar en Es Canutells.
Het plaatsje Benibequir is uniek met zijn vissershuisjes en zijn pittoreske strandjes. Wij gaan een dagje genieten van de natuur ,de ongeschonden rotskusten en het volledige menorcaanse landschap. S’middags een stop voor een snack en een drankje in een typisch restaurantje. In de late namiddag transfer met minibus+remorque naar ons Hotel. Avondmaal en overnachting.
Totale fietstocht : ongeveer 31 km (volledig vlakke route+ stevig klimmetje.)

Dag 7: vrijdag: Rit 5

Vanuit ons Hotel met de mini-bus en aanhangwagen met de fietsen rijden wij naar Es Mercadal. Wij stoppen eerst aan een natuurlijk strandje met rode zandsteen genaamd : platja de Cavelleria. Daarna verder naar Cap de Cavalleria ( mooiste panoramisch gedeelte van het eiland Menorca). Volledig bezoek en kleine wandeling met de gids. Daarna begint onze fietstocht naar Cabo de Fornells. Dit kustplaatsje heeft een aparte geschiedenis , hier werd de “Caldereta de langosta “voor de eerste maal klaargemaakt,ondertussen gekend als het nationale gerecht van het eiland Menorca . Gaan wij zeker eens proeven ter plaatse. Wij fietsen een prachtige route door het groene landschap van het eiland en genieten volop van de natuur.
Na de middagpauze fietsen wij verder naar Es Mercadal en van daaruit transfer met minibus en remorque naar ons Hotel Puerto de Ciutadella..
Totale fietstocht : ongeveer 39 km (gans de dag lichtgolvend en vlak )

Dag 8: zaterdag
Na het ontbijt gaan wij uitchecken in ons Hotel ( naargelang uur vertrek ), de rest van de dag vrij en transfer naar de luchthaven van Mahon voor inscheping en vertrek naar Brussel.

EINDE VAN ONZE DIENSTEN

Prijs voor deze buitengewone fietsreis :
Fietser :   1.195 €   per persoon

Opgelet !!!!
mogelijkheid tot het huren van een electrische fiets 115 € per persoon per week.

Inbegrepen in onze prijs :
– vluchten Brussel-Mahon ( Menorca ) -Brussel
– verblijf in Hotel Puerto Ciutadella **** ( of gelijkwaardig Hotel )
– verblijf in een dubbele kamer met balkon en douche.
– transfers in Menorca : luchthaven–hotel (heen en terug)
– transfers van klanten en fietsen volgens programma.
– transfer minibus en aanhangwagen gedurende 3 dagen inbegrepen.
– alle materiaal voor de fietsers zoals helm, pomp, slot, bagagetas enz..
– verhuring fiets op maat voor een week (trekking met 8 versnellingen)
– deskundige begeleiding per fiets door onze reisleiders : Eddy of Rafael.

Niet inbegrepen in onze prijs :
– toeslag singlekamer :   22 euro per persoon per dag
– korting voor 3 de persoon op 1 dubbele kamer : 20 %
– mogelijkheid tot bestelling pick-nik :10 € per persoon
– toeslag electrische fiets : 115 € per persoon per week.

AANDACHT !!!!
De fietsers zijn allen bekwaam om een 40 km te kunnen fietsen alsook kleine hellingen te doorstaan !!!

     

ALGEMENE INFORMATIE EILAND     “ M E N O R C A “

Ligging
Het eiland is met zijn oppervlakte van 701,84 km² anderhalf keer zo groot als Ibiza, maar ongeveer 5 keer kleiner dan Mallorca. Het eiland is ongeveer 47 km lang en heeft een breedte van 10 tot 19 km. Voor de 286 km lange kustlijn liggen 30 eilandjes, waarvan de meeste erg klein zijn. De belangrijkste (grootste) eilandjes zijn Illa de les Bledes, Illa dels Porros, Illa d’en Colom en Illa de l’Aire. Met mooi weer kan men op de zuidkust het buureiland Majorca zien liggen, dat ongeveer 75 km van Minorca ligt.

Landschap

Ongeveer 40% van het eiland is bebost met hoofdzakelijk pijnbomen en zeedennen. Op het eiland is een grote variatie van planten aanwezig. In de droge dalen (barrancs) komen ca. 200 plantensoorten voor waarvan 25 soorten die alleen op Minorca groeien. Het eiland is ook uitgeroepen tot ‘genetisch reservoir’ voor een aantal zeldzame dieren zoals arenden, een kleine giersoort, valken, wouwen en een met uitsterven bedreigde waterschildpad. De noord- en zuidkust zijn heel verschillend van karakter. De Noordkust kenmerkt zich door zijn ‘fjorden’, bizarre rotsformaties en onregelmatige kustlijn die kan bogen op een aantal natuurlijke havens. Aan de zuidzijde wordt de kust gekenmerkt door een regelmatigekust met kleine baaien, beboste dalen (barrancs) en veel stranden. Het hoogste punt van het eiland is de Monte Toro en torent 357 meter boven het eiland uit. Op de top van deze berg staat het klooster Verge de Gràcia Op het eiland wonen rond 82.000 mensen (2005), van wie rond een derde wonen in Ciutadella en een ander derde in Maó; iedere stad aan de tegenovergestelde einden van het eiland.

Beknopte geschiedenis

 • 1000 v.Chr. – Bouw van de grote talaiot-bouwsels en ommuurde steden.
 • 205 v.Chr. – De Feniciër Mago broer van de beroemde Hannibal valt Minorca binnen en sticht de naar hem genoemde plaats Mahón.
 • 123 v.Chr. – bezetten de Romeinen Minorca en is het begin van het einde van de talaiotcultuur de laatste talaiot-steden worden rond 100 v.Chr. verlaten.
 • 425 – Minorca valt onder invloed van de Vandalen.
 • 903 – Verovering door Isam al-Khawlani, Minorca wordt ingelijfd bij het emiraat Córdoba. Madina al Jazira of Madina al Manurqa (nu Ciutadella de Menorca) wordt de hoofdstad.
 • 1287 – Koning Alfons III van Aragón verovert het eiland, de overwonnen Moren krijgen een vrije aftocht naar Afrika, maar kort na het vertrek uit Minorca worden ze midden op zee overboord gegooid. 17 januari wordt later de nationale feestdag van Minorca.
 • 1535 – Mahón wordt overvallen door piraten.
 • 1558 – Ciutadella wordt overvallen door piraten
 • 1706-1708 – In de Spaanse Successieoorlog rebelleren de Menorquinse aanhangers van Carlos III, de tot koning uitgeroepen aartshertog Karel van Oostenrijk (in 1711 gekroond tot Duits keizer) onder aanvoering van Joan Saura tegen de dreigende heerschappij van de Bourbon. De opstand wordt afgeslagen door gouverneur Dávila met steun van Franse Troepen.
 • 1708 – Engelse troepen landen gedurende de Spaanse successieoorlog in de baai Cala Alcafar aan de oostzijde van het eiland net ten zuiden van de havenmond van Mahón.
 • 1712 – Bij het sluiten van de Vrede van Utrecht krijgen de Engelsen officieel bezit van Minorca, nadat de Hollanders het na een rondreis en inventarisatie niet wilden.
 • 1756 – De Fransen onder aanvoering van maarschalk Richelieu veroveren het eiland.
 • 1763 – De Engelsen krijgen Minorca terug zonder bloedvergieten. Gouverneur Kane legt de eerste doorlopende weg aan van Mahon naar Ciutadella (Cami den Kane). In Es Mercadal is nog steeds een door Kane gebouwde wateropslag gebruikt.
 • 1781 – Spaans-Franse troepen veroveren het eiland voor Spanje.
 • 1798 – De Engelsen veroveren opnieuw het eiland tijdens de Franse revolutie .
 • 1802 – Door de vrede van Amiens krijgt Spanje het eiland weer terug.
 • 1931 – Spaanse burgeroorlog breekt uit en Minorca valt pas in 1939 in handen van dictator Franco.
 • 1993 – De commissie Mens en Biosfeer van de UNESCO roept Minorca uit tot biosfeerreservaat.

De belangrijkste steden op Minorca zijn Ciutadella de Menorca en Maó.

Eddy Boeckmans
Verantwoordelijke Belgische markt
0034 674 274 647
grupos.molinar@bthetravelbrand.com

You cannot copy content of this page